De vorming van een nieuwe Vlaamse regering staat voor de deur. Tijd om werk te maken van de talrijke problemen waarmee de Vlaamse samenleving te kampen heeft, tijd voor een beleid dat aan de actuele behoeften van Vlaanderen tegemoet komt. Bij de vele domeinen die onder Vlaamse bevoegdheid vallen moeten we bijzondere aandacht besteden aan het onderwijs. Onderwijs is immers de toekomst. Een kwalitatief onderwijssysteem heeft in grote mate bijgedragen tot de ontwikkeling van Vlaanderen, en ook in de toekomst zal het Vlaamse onderwijs meehelpen om Vlaanderen één van de speerpuntregio's in Europa te maken.
Een goede gelegenheid dus om werk te maken van een verdere onderwijsprofessionalisering waarbij alle aspecten van het onderwijsproces degelijk en kwalitatief worden benaderd. In dit domein is het nuttig eens aandacht te besteden aan de praktijken in Nederland. We hebben het hier niet over het onderwijs zelf - qua niveau staat het Vlaamse onderwijs immers op minstens gelijke hoogte - maar over het onderwijsmanagement waar we voor een aantal specifieke onderwerpen zeker lessen kunnen trekken uit de benadering van onze noorderburen.
Zo beschikt vrijwel elke school of scholengroep in Nederland over een officieel protocol document, een gedetailleerd draaiboek, voor het geval van overlijden van een leerling of leerkracht, binnen of buiten de school. Dergelijke documenten zijn zorgvuldig en professioneel opgesteld en kunnen zeer uitgebreid zijn (bijna 100 pagina's). Op deze wijze zijn scholen terdege voorbereid om te reageren op dergelijke - gelukkig sporadisch voorkomende - gebeurtenissen.
In Vlaanderen echter zijn dergelijke documenten nauwelijks in omloop. Men gaat er te veel van uit dat zulke overlijdens hoe dan ook uitzonderlijk zijn en wel met een ad-hoc benadering kunnen afgehandeld worden. Dit getuigt echter van een stuitend gebrek aan professionalisme, ook sporadisch voorkomende probleemsituaties moeten worden beheerst, denk maar aan brandpreventie. Het vertrouwen van ouders en leerlingen in de school is mede afhankelijk van een degelijk onderwijsbeleid.
Als belangrijk Vlaams overlijdenscentrum roept Overlijdenscentrum Aalst (West) de nieuwe Vlaamse regering dan ook op tot een gecoördineerde uitrol van aangepaste overlijdensprotocollen in het Vlaamse onderwijs, en dit over alle netten en niveaus. Een dergelijke beleidsmaatregel zal leiden tot een professioneel onderwijsmanagement dat aan de basis ligt van een kwalitatief Vlaams onderwijs dat bijdraagt tot de ontwikkeling en het welzijn van Vlaanderen. Belangrijke Vlaamse overlijdenscentra zoals Overlijdenscentrum Aalst (West) kunnen hier een belangrijke bijdrage leveren.